Oppskrifter
Hønsefrikassé
2 timer og 30 min. Middels.
6 porsjoner
Ingredienser
1 hel høne
3 gulrot
4 store poteter
1 sellerirot
1 gul løk
2 laurbærblader
1/2 ts hele pepperkorn
1 ts havsalt
Saus
4 ss fett fra koking av høna
8 ss glutenfritt mel
Kraften fra koking av høna
Sitronsaft
2 dl soyafløte
Persille, salt og pepper
Fremgangsmåte
Ha høna i en stor kjele sammen med gulrøtter, poteter, sellerirot og løk i store biter. Hell vann opp så det dekker høna og ha i laurbærblad, salt og pepper. Kok opp og la det koke til kjøttet løsner fra beinet på høna. Underveis vil det flyte opp fett fra høna som du bruker en skje til å helle over i en liten bolle. Dette fettet skal du bruke til å lage basen for den hviten sausen senere, så spar på den.
Når høna er ferdig kokt tar du den ut av kjelen og plukker den ren for kjøtt. Sil av grønnsakene og ta vare på kraften. Hell kraften tilbake i kjelen og kok den uten lokk mens du renser høna. Da reduserer kraften i volum og smaken blir mer intens.
Noe av det jeg liker best med denne oppskriften er at alt brukes! Ha fettet fra høna i en stor kjele over middels varme. Ta kjelen midlertidig av platen og tilsett melet mens du rører godt langs bunnen med en visp. Når du har en løs grøt, tilsetter du litt og litt av hønsekraften og rører den godt ut mellom hver gang du sper. Når du har en litt tynn saus smaker du til med fløte, sitronsaft, salt, pepper og persille, mens sausen får et oppkok.
Før servering legger du biter av høne og oppdelte grønnsaker i sausen og lar det småkoke og trekke på svak varme til alt er gjennomvarmt. Servér med godt hjemmelaget brød til. Hønsefrikassé passer veldig godt til å fryse ned, og er nesten best dagen etter.
Kilde: Naturlig allergimat
Hønsesuppe med tomat
4-6 porsjoner
Ingredienser
1 høne, ferdig kokt
1,5 l hønsekraft fra den kokte høna
4 stk poteter
2 stk gulrot
½ purreløk eller tre vårløk
1 stk løk
0,5 stk fennikel (kan sløyfes)
2 fedd hvitløk
0,5 ts gurkemeie
2 ss hakket frisk basilikum
1 boks hermetisk tomat
Fremgangsmåte
Rens hønsekjøttet for skinn og ben. Skjær det opp i 2-4 cm store biter. Kok opp hønsekraft, hermetiske tomater og finrevet appelsinskall. Skjær grønnsakene i små terninger og hakkhvitløken. Fres alle grønnsakene i litt olje til de blir blanke og ha dem i suppen. Tilsett gurkemeie og basilikum og smak til med salt og pepper. Tilsett hønsekjøttet og la det bli varmt. Servér suppen rykende varm med ferskt brød til.
Fransk Hønsesuppe
4-6 porsjoner
Ingredienser
1 stk rå høne 2 l vann (nok til at det såvidt dekker høna) 2 stk hønsebuljongterning 2 fedd hvitløk 2 stk løk 2 stk gulrot 0,5 stk sellerirot 2 stk laurbærblad 2 ts salt 8 stk pepperkorn og noen blader frisk sitronmelisse 2 ss griljermel, strøkavring eller tørket brød 1 stk eggeplomme 0,5 dl kremfløte
Fremgangsmåte
Del høna i to og legg den flatt i kokekaret med skinnsiden opp. Hell på så mye vann at den såvidt er dekket. Tilsett grønnsaker og krydder. La alt småkoke i 2 – 2 1/2 time. Rens kjøttet for skinn og bein. Skum fettet av kraften. Mal kjøtt, grønnsaker, kraft og brød i matprosessor. Varm suppen og visp inn eggeplomme og fløte. Smak eventuelt til med mer salt. Server suppen rykende varm med godt brød. Pynt suppen med blader av sitronmelisse.
Pulled Chicken
6-8 burgere/ tortillas– alternativt som en lun salat
Ingredienser
1 høne, ca 1 kg
1 løk
3 laurbærblad
5 pepperkorn
4 hvitløkfedd
I teskje ingefær grovhakket
1 teskje salt
6-8 burger brød/ Tortillas
Tomat
Salat
Rødløk
BBQ sauce eller Jerk saus ferdig på flaske
Fremgangsmåte
Kok høna til den er mør og saftig, ca 2-3 timer på svak varme – ha litt urter og salt i vannet.
Når høna er kokt vel og lenge renses kjøttet fra bena.
«Dra» kjøttet fra hverandre slik at det blir naturlige strimler ( bruk gjerne gummihansker, engangshansker)
Bland kjøttet med enten Jerk sauce eller BBQ saus, anrettes på burger brød med frisk salat og løk
Av en høne får du ca 6-8 «burgere»
”Høne i vin”
Klassisk Høne i Fransk Vinsaus (Coq au Vin). Dette er virkelig en folkelig rett, en fransk klassiker og fantastisk høstmat!
Ingredienser
1 stk høne
1 stor gul løk
(smør)
2-5 hvitløksfedd
2 gulerøtter
ca 150 g røkt sideflesk
½ – 1 flaske rødvin
½ – 1 liter fin hønsebuljong
1-2 laurbærblad
1 teskje timian
Stor persille
ca 1 måleskje tomatpuré
15-20 vanlig løk eller små sjalottløk
ca 300 g små skogsopp, den brune sorten
ca 1 måleskje hvetemel
Salt og nymalt svart pepper
Fremgangsmåte
Del høna i biter, begynn med å dele den i to deler langs brystbenet, del deretter i mindre biter.
Stek bitene gyllenbrune slik at skinnet blir lett brunt/sprøtt. Spar på stekefettet!
Legg over bitene i en stor gryte.
Tilsett vin (gjerne en Pinot Noir), hønsebuljong så det dekker høna, persille, laurbærblad,tomatpuré og timian til gryta. Kok under lokk på svak varme i ca 30 minutter.
Skjær flesket i små staver og fres i fettet (alternativt smør) fra stekingen av høna, og legg i gryta.
Legg i gulrøtter skåret i 3 cm biter, løk og hvitløk som kuttes lett med et knivblad.
La det hele putre i ytterligere 30 minutter – eller til kjøttet slipper fra benet.
Tilsett mer buljong, dersom mengden av veske synker.
Under ventetiden:
Rens soppen og del hver enkelt sopp i to. Brun soppen lett og legg til siden.
Lag en jevning med 1 spiseskje hvetemel og en spiseskje smør, brunes sammen i en kasserolle.
Alternativt kan man lage en jevning med persillerot.
Hakk bladpersillen grovt.
Når kjøttet slipper fra benet, hell av væsken, sil av og bland med smør/mel blandingen.
La sausen koke på svak varme til den blir tykk og fin.
Legg soppen i gryta og hell tilbake sausen over kyllingen i gryten.
La gryten koke sakte opp.